Polévka z rajčat zahuštěná
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 100 g Celer bulvový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel - nať
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Rýže dušená
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 196 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1111 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 14 mg
- Draslík 588.6 mg
- Vláknina 7470.4 mg
- Vitamín A 7470.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přisypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, kterou pak zalijeme vývarem ze zeleniny.
-
2
Přidáme nahrubo nastrouhaný celer, očištěná a rozkrájená rajčata. Polévku osolíme, přidáme bobkový list a necháme ji vařit cca 20 min.
-
3
Polévku poté procedíme, přidáme zvlášť uvařenou zavářku.
-
4
Nakonec polévku posypeme nasekanou petrželovou natí.
-
5
Můžeme si ji také zjemnit tím, že po odstavení do polévky vlijeme šálek smetany nebo mléka.