Závin s bramborovou náplní
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 400 g Brambory vařené
- 150 g Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Citrony
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 20 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 146.6 mg
- Draslík 276 mg
- Vláknina 5433.3 mg
- Vitamín A 5433.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vále smícháme mouku s rozdrobeným máslem, žloutkem, vodou a octem. Vypracujeme křehké těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout.
-
2
Příprava náplně: Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme a smícháme s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkovým cukrem. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Z těsta vyválíme tenčí placku, polovinu potřeme připravenou náplní a opatrně zavineme. Povrch pomastíme tukem a závin pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Po částečném vychladnutí krájíme na řezy a podáváme.