Pórková polévka se slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 47 g
- Sodík 1376 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 101.8 mg
- Draslík 1059.3 mg
- Vláknina 16744.8 mg
- Vitamín A 16744.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
-
2
Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
-
3
Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
-
4
Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
-
5
Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
-
6
Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
-
7
Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
-
8
Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
-
9
Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
-
10
Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
-
11
Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
-
12
Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
-
13
nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.