Myslivecká hovězí pečeně
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 30 g Ocet kvasný lihový
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 100 g Petržel - nať
- 30 g Cukr krupice
- 150 g Zelenina kořenová
- 3 g Divoké koření celé
- 750 g Hovězí maso zadní
- 300 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Víno bílé
- 800 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1272 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 68.2 mg
- Draslík 110.4 mg
- Vláknina 2410 mg
- Vitamín A 2410 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.
-
2
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme na polovině tuku.
-
3
Přidáme maso, krátce je opečeme, podlijeme trochou vlažné vody, přidáme divoké koření, zastříkneme octem a pod poklicí dusíme (pečeme)v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vlažnou vodou.
-
4
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozmícháme a zalijeme vodou, znovu zamícháme.
-
5
Omáčku uvedeme do varu, přilijeme mléko a za občasného promíchání provaříme. Během varu omáčku ochutíme solí, cukrem, převařeným octem a bílým vínem.
-
6
Ke konci varu přilijeme smetanu, krátce povaříme a přecedíme přes hustý cedník.
-
7
Nakonec do omáčky přidáme najemno nasekanou petrželku a povaříme.