Zimní vitamínový salát
Suroviny
- 200 g Brambory
- 200 g Zelí kysané
- 200 g Červená řepa
- 3 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 0.25 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 1 šálek Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Tykev - semena
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 208 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 8 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 781.7 mg
- Vláknina 13156.3 mg
- Vitamín A 13156.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme v osolené vodě, poté je scedíme. Zelí vložíme na pět minut do vroucí vody, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupanou mrkev a uvařenou řepu nastrouháme. Pomeranč řádně omyjeme pod horkou vodou, rozkrojíme, ukrojíme plátek na ozdobu, kůru nastrouháme, vymačkáme šťávu a přidáme k mrkvi. Oloupanou cibuli jemně nakrájíme, smícháme se špetkou soli a pepře, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a vody. Přidáme brambory a necháme řádně vychladnout.
-
2
Zeleninu vložíme do hlubší mísy, ozdobíme barevnou zeleninou, plátkem pomeranče a petrželkou. Tykvová semínka opražíme nasucho.
-
3
Příprava zálivky:
-
4
V citronové šťávě rozmícháme sůl, pepř, špetku chilli koření, prolisovaný česnek, po kapkách vmícháme olej.
-
5
Zálivka se vlije do salátu až při servírování.