Hrášková polévka s bylinkami
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 10 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Bazalka
- 0.5 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 163 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 49 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 11.4 mg
- Draslík 146.4 mg
- Vláknina 6605.8 mg
- Vitamín A 6605.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z másla, oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji trochou vody, rozšleháme a povaříme 5 minut. Přidáme hrášek, očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a dále vaříme asi 15 minut.
-
2
Potom do polévky přidáme mléko, sůl, omyté bylinky a rozmixujeme ji. Znovu přihřejeme k varu.
-
3
Podáváme s osmaženými kostičkami žemle.