Bramborové noky
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 g Sýr Eidam cihla 40%
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 595 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 18 g
- Sodík 540 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 298.4 mg
- Draslík 437.2 mg
- Vláknina 8650 mg
- Vitamín A 8650 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ještě horké brambory prolisujeme, přidáme máslo, nastrouhaný sýr, žloutky, mouku, špetku soli a zaděláme těsto. Pokud je moc husté, naředíme ho mlékem. Z těsta vyválíme válečky silné jako palec. Z válečků odkrajujeme kousky velikosti vlašských ořechů a mírně je zploštíme. Vaříme je v osolené vodě a jakmile vyplavou, zmírníme var a po dvou minutách je vyjmeme.
-
2
V zapékací míse navrstvíme noky s nastrouhaným sýrem, uprostřed necháme jamku pro hustou rajčatovou omáčku.
-
3
Rajčatový protlak smícháme s trochou vývaru nebo mléka, přimícháme mouku smíchanou s kouskem másla, osolíme, osladíme, zakapeme citrónovou šťávou a povaříme.
-
4
Takto připravený pokrm zapečeme v troubě.