Lilek zapečený s masem
Suroviny
- 400 g Vepřové maso mleté
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.28 kávová lžička Sádlo škvařené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 5 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 šálek Mléko polotučné
- 1 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 šálek Rýže předvařená (parboiled)
- 0.13 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 32 g
- Sodík 165 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 204.6 mg
- Draslík 1009.8 mg
- Vláknina 16167.2 mg
- Vitamín A 16167.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný lilek příčně nakrájíme na plátky, osolíme, přikryté necháme změknout. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme jemně pokrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, mleté maso, sůl, pepř. Chvíli dusíme bez podlévání, pak přidáme polouvařenou rýži a společně podusíme.
-
2
Papírovými ubrousky osušíme kolečka lilku, zaprášíme moukou a na oleji opečeme. Zapékací mísu vymastíme, složíme do ní vrstvu lilku, na ni dáme vrstvu dušeného masa, rýži a opět vrstvu lilků. Vše opakujeme tak dlouho, až dojdou suroviny, přičemž vrchní vrstvu tvoří lilek. Vložíme do trouby, jakmile se pokrm začne péci, přilijeme ušlehaná vejce, smíchaná s osoleným mlékem a povrch pokapeme ještě máslem. Pečeme zhruba 30 až 40 minut.