Polévka hlubockých rybářů
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mrkev kořen
- 5 g Houby sušené
- 30 g Sádlo škvařené
- 80 g Vnitřnosti z kaprů
- 10 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 1 kg Kapr obecný
- 1 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1302 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 278.8 mg
- Draslík 1932.9 mg
- Vláknina 2378.4 mg
- Vitamín A 2378.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut.
-
2
Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností.
-
3
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru.
-
4
Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit.
-
5
V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník.
-
6
Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem.
-
7
Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme.
-
8
Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku.