Řecký spanakopita koláč
Suroviny
- 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 100 g Strouhanka
- 180 g Sýr Feta
- 750 g Mangold
- 70 g Piniové oříšky
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek mletý
- 2 ks Cibule
- 6 ks Vejce slepičí
- 6 ks filo těsto
- 3 stroužek Česnek
- 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 27 g
- Sodík 539 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 215.7 mg
- Draslík 471.7 mg
- Vláknina 4595 mg
- Vitamín A 4595 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.6 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Obě cibule nakrájíme na kostičky, česnek utřeme.
-
2
Na olivovém oleji opékáme cibuli a česnek – na mírném plameni, asi 10 minut. Přidáme mangold a dobře promícháme. Ještě 15 minut smažíme (v případě potřeby podléváme). Odstavíme a přidáme muškátový oříček, nastrouhané sýry, strouhanku a piniové oříšky. Osolíme a opepříme podle chuti.
-
3
Do misky rozbijeme všechna vejce a vyšleháme. Přidáme mangoldovou směs a vše opatrně spojíme.
-
4
Připravíme si pečící formu o velikosti cca 18x26 cm a vyložíme ji plátky filo těsta – každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Tři plátky si necháme stranou. Na těsto navršíme mangoldovou směs. Na mangoldovou směs pak přijdou zbylé plátky – také každý potřeme máslem. Horní plátky nařízneme.
-
5
Pečeme 45 minut na 170 °C dozlatova.
-
6
Necháme 15 minut odpočívat a poté podáváme.