Slávky zapečené s rajčaty
Suroviny
- 450 g Rajčata
- 20 g Petržel - nať
- 900 g Mušle slávky
- 175 g Sýr Feta
- 300 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Ocet vinný červený
- 0.5 kávová lžička Oregano
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 0.6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 223 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 7 g
- Sodík 561 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 51.9 mg
- Draslík 746.6 mg
- Vláknina 2690.9 mg
- Vitamín A 2690.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
-
2
Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
-
3
Cibuli oloupeme a rozkrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme, rozřízneme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme je na malé kousky.
-
4
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a tři minuty opékáme. Přidáme rajčata, víno oregano, chilli a ocet. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 20 minut, až hmota trochu zhoustne. Občas trochu zamícháme.
-
5
Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
-
6
Do kastrolu přidáme vyprané slávky, přikryjeme a zprudka vaříme pět minut, než se mušle otevřou. Průběžně kastrolem potřásáme. Slávky vyndáme na talíř, neotevřené vyhodíme.
-
7
Slávky vyloupeme, maso vložíme do zapékací misky. Fetu rozdrobíme a přidáme spolu s rajčatovou omáčkou ke slávkám. Opepříme, zlehka promícháme a zapečeme 15 - 20 minut v troubě. Posypeme petrželovou natí a podáváme.