Taštičky z těsta filo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 56 g
- Sodík 1168 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 133 mg
- Draslík 995 mg
- Vláknina 5247 mg
- Vitamín A 5247 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.9 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát omyjeme a pokrájíme na proužky. Očištěnou a omytou šalotku s česnekem pokrájíme nadrobno. Cibuli v pánvi na rozpáleném másle podusíme, přidáme špenát, krátce restujeme, pak ho dochutíme česnekem. Mícháme a dusíme 3 minuty. Pak špenát dáme do síta, aby jsme se zbavili přebytečné tekutiny. Špenát vrátíme do pánve a promícháme ho s rozdrobeným balkánským sýrem a sýrem Ricotta. Směs ochutíme drobně pokrájeným koprem, pepřem a solí.
-
2
Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. (Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo.)
-
3
Máslem slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně a spodní konec těsta přehneme tak přes náplň, že si utvoříme trojúhelník, který odkrojíme rádylkem. Okraje k sobě potřeme máslem a přitiskneme je k sobě.
-
4
Takto zpracujeme i ostatní těsto. Vytvořené trojúhelníkové šátečky položíme na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. Šátečky potřeme máslem a pečeme dozlatova 25 min v předehřáté troubě na 190°C. Podáváme horké.