Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Rajčata
- 400 g Hovězí maso mleté
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 1 kg Lilek
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 9 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 48 g
- Sodík 479 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 225.4 mg
- Draslík 1475.5 mg
- Vláknina 23156.5 mg
- Vitamín A 23156.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 796 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky očistíme a nakrájíme podélně na velmi tenké plátky. Necháme je 20 minut táhnout ve slané vodě. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a cibuli s česnekem podusíme cca 10 minut dozlatova. Přidáme maso a osmahneme ho. Když začne hnědnout, vmícháme rajčata, přilijeme víno a povaříme bez pokličky cca 20 miut na mírném ohni. Stálé mícháme, omáčka musí zhoustnout.
-
2
Plátky lilku osušíme papírovou utěrkou, potřeme zbytkem oleje a na pánvi opékáme po každé straně cca 7 minut dohněda.
-
3
Na omáčku rozklepneme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozkvedláme metličkou. Rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a necháme ji zpěnit. Jíšku zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a vaříme ještě 5 minut. Omáčku necháme trochu zchladnout, poté důkladně vmícháme žloutky, sníh a 3 lžíce nastrouhaného sýru.
-
4
Troubu rozpálíme na 200 °C, nákypovou formu vymažeme olejem. Směs s masem osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a oreganem. Formu vyložíme plátky lilku, na ně rozdělíme maso. Zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýru. Pečeme 35-45 minut dohněda. Ihned podáváme ve formě.