Sýrovo-párkový salát s okurkou
Suroviny
- 200 g Párky telecí
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 100 g Cibulka jarní
- 100 g Sýr Oštiepok
- 200 g Okurky
- 5 g Cukr krupice
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 50 g Pažitka
- 6 g Sůl
- 3 g Pepř bílý
- 20 ml Citronová šťáva
- 40 ml Ocet vinný červený
- 100 ml Olej olivový
- 1 ks Salát ledový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 60 g
- Sodík 806 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 71.4 mg
- Draslík 429.3 mg
- Vláknina 4358 mg
- Vitamín A 4358 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Párky jemně propícháme vidličkou, aby nepopraskaly a vaříme na mírném ohni asi 4 minuty. Vyjmeme a necháme vychladnout.
-
2
Tvrdé sýry nakrájíme na malé kostičky, nivu rozdrobíme a dáme do mísy. Jednu kyselou okurku nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobení, zbytek pokrájíme na kostičky a přihodíme k sýrům. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka včetně zelené části a přidáme do mísy. Vychladlé párky také nakrájíme na slabá kolečka a přihodíme do mísy. Připravíme si nálev z citronové šťávy, octa, osolíme, opepříme, můžeme podle chuti dosladit. Přidáme nasekanou pažitku najemno a olivový olej, pečlivě vymícháme dohladka. Zálivku nalijeme do mísy k sýrovo párkové směsi, důkladně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na hodinu uležet.
-
3
Mezitím si natrháme listy ledového salátu na menší kousky, které rozložíme na mísu, na ně navršíme vychlazenou směs a ozdobíme kolečky kyselé okurky. Podáváme s celozrnným pečivem.