Smažený lilek s tzatziki
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 ml Jogurt bílý
- 100 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 2 kávová lžička Máta
- 4 ks Lilek
- 0.25 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 33 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 19 mg
- Draslík 693.5 mg
- Vláknina 18482.4 mg
- Vitamín A 18482.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky omyjeme a osušíme, nakrájíme na 5 mm kolečka, strany trochu nařízneme, obě strany posolíme a necháme 30 minut vypotit. Okurku lehce posolíme, necháme zatíženou okapat.
-
2
Z plátků lilků i okurky omyjeme sůl, z okurky vymačkáme přebytečnou vodu.
-
3
Mouku smícháme se solí a pepřem, lilky v této směsi obalíme. Na pánvi rozpálíme olej a lilky po obou stranách osmahneme. Vyjmeme, dáme na papírovou utěrku a lehce posolíme.
-
4
Smícháme olej, ocet, utřený česnek, přimícháme jogurt a okurku. Před podáváním dáme lilky na talíř, přidáme tzatziki a ozdobíme listy máty.