Podzimní polévka
Suroviny
- 40 g Anglická slanina
- 80 g Brambory
- 150 g Cuketa
- 120 g Mrkev kořen
- 70 g Rajčata
- 100 g Sýr Parmezán
- 60 g Těstoviny konzumní
- 2 g Pepř černý mletý
- 15 g Bazalka
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Celer řapíkatý
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Fenykl sladký - hlíza
- 40 g Olej slunečnicový
- 100 g Cibule červená
- 8 g Sůl mořská
- 200 g Fazole
- 200 ml Víno červené
- 250 ml Voda pitná
- 600 ml Vývar zeleninový
- 20 ml Olej olivový extra panenský
- 1 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 371 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1175 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 13.3 mg
- Draslík 729.2 mg
- Vláknina 8792.1 mg
- Vitamín A 8792.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé fazole nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, oloupaný brambor, rozmačkané rajče a vaříme zvolna zhruba 25 minut. Fazole zcedíme, bobkový list, rajče a brambor vyhodíme, polovinu vody vylijeme, polovinu uschováme.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, mrkev na kolečka, celer na kostičky, česnek posekáme najemno, čerstvý fenykl nastrouháme nahrubo. Všechno nasypeme na olej v hrnci, přisypeme bazalku, zakryjeme ze dvou třetin pokličkou a na velmi malém ohni zvolna dusíme 15 minut. Nyní přidáme pokrájená nakládaná rajčata, přilijeme víno, cuketu podélně rozřízneme napůl, obě půlky ještě jednou rozřízneme napůl a nakrájíme na plátky. Přisypeme do polévky a vaříme zvolna dalších 15 minut. Nakonec přisypeme posekané špenátové listy, osolíme, opepříme, přilijeme vývar a zakápneme olivovým olejem. Těstoviny nasypeme do igelitového sáčku, vymačkáme vzduch a sáček uzavřeme. Válečkem na nudle těstoviny nadrtíme, ustřihneme růžek sáčku a těstoviny nasypeme do polévky, promícháme a povaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařené fazole a polévku naředíme zbylou vodou z fazolí. K polévce podáváme strouhaný parmezán, který nasypeme do misky a podáváme zvlášť.