Zapečené makarony s boloňskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Špagety, Makarony
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 350 g Hovězí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 hrst Rozmarýn čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 13 g
- Sodík 416 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 67.3 mg
- Draslík 730.7 mg
- Vláknina 8472.8 mg
- Vitamín A 8472.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat.
-
2
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno. Česnek oloupeme, pomocí lisu stroužky prolisujeme. Rozmarýn opláchneme, necháme okapat a jehličky otrháme a na jemno nasekáme.
-
3
V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek mleté hovězí maso na biftek a rozmarýn. Vše promícháme, zhruba 3 minuty smažíme. Vařečkou maso trochu rozdrolíme. Poté přidáme na pánev rajčata, dochutíme solí a pepřem. Vše vaříme bez pokličky přibližně 10 minut. Předehřejeme troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC). Uvařené těstoviny vložíme do omáčky a ohřejeme je. Zapékací mísu naplníme makarony s omáčkou, navrch posypeme nahrubo nastrouhaným ementálem. Vše vložíme do trouby a zapékáme přibližně 20 - 25 minut na druhé spodní liště trouby. Omyjeme a posekáme pažitku. Zapečené těstoviny vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme posypané pažitkou.