Italská zeleninová mísa
Suroviny
- 250 g Cuketa
- 80 g Žampiony čerstvé
- 250 g Karotka baby
- 0.5 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Šalvěj sušená
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Kedlubna
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Paprika červená
- 2 ks Cibule červená
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.84 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Estragon
- 1.5 polévková lžíce Ocet malinový
- 1 polévková lžíce Bujón zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 216 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 10 g
- Sodík 279 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 584.1 mg
- Vláknina 22227 mg
- Vitamín A 22227 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: Červenou a oranžovou papriku, cukety, kedlubnu, červenou cibuli, jarní cibulku, baby karotku a malé bílé žampiony.
-
2
Papriku nakrájíme na proužky. Červenou cibuli s jarní cibulkou pokrájíme na tenká kolečka. Kedlubnu s cuketou nakrájíme na kolečka silné asi 3-4 mm. Baby karotku nakrájíme na podélně na plátky, které nakrájíme na tenké hranolky. Žampióny nakrájíme na tenké plátky.
-
3
V rendlíku přivedeme k varu 1 dl vody s lžicí zeleninového bujón, snížíme teplotu, přidáme cukr, malinový ocet a nudličky karotky vaříme 2-3 minuty. Necháme je v bujónu vychladnout, pak je vyjmeme, necháme okapat, dáme do misky a promícháme s drobně pokrájeným estragonem.
-
4
Mezitím si v pánvi rozpálíme olivový olej s máslem, na něm orestujeme z každé strany dozlatova plátky cukety, vyjmeme je a restujeme plátky kedlubny. Vše dáme do mísy, ochutíme sušenými bylinkami, solí, čerstvě pomletým pepřem 4 barev sladkou paprikou a promícháme. Pánev očistíme, dáme na ni lžíci bylinkového másla a orestujeme dozlatova kolečka červené cibule a bílou část jarní cibulky.
-
5
Na velkou mísu ozdobně rozložíme restovanou cuketu s kedlubnou, mezi plátky poklademe plátky žampiónů a restovanou cibuli. Doprostřed poklademe proužky papriky, které posypeme nakrájenou zelenou natí z jarní cibulky a servírujeme.