Moules marinieres
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 19 g
- Sodík 2240 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 2121.6 mg
- Vláknina 6643.8 mg
- Vitamín A 6643.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 62.7 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky vložíme na 30 minut do osolené vody. Poté je opláchneme studenou vodou a kartáčkem z nich očistíme případný písek. Nožíkem odstraníme tzv. vousy (byssová vlákna). Slávky, které mají polámané schránky a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou, vyhodíme. Jsou pravděpodobně mrtvé a mohly by být zkažené.
-
2
Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme napůlený česnek a při střední teplotě za stálého míchání opékáme asi 3 minuty, aby ochutil olej. Poté jej vyjmeme.
-
3
Přidáme do hrnce nakrájená rajčata i se šťávou, víno, nadrobno nakrájenou petrželku a oregano. Přikryjeme pokličkou a směs zvolna 5 minut vaříme, aby se chuti prolnuly.
-
4
Vložíme do směsi slávky, přikryjeme a vaříme asi 5-8 minut. Hrncem občas potřeseme a průběžně kontrolujeme, jestli se slávky otevírají. Slávky naběračkou s otvory vyjmeme do misky a uzavřené odstraníme.
-
5
Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a přelijeme s ní vyjmuté slávky. Ozdobíme nakrájenou petrželkou. Vhodnou přílohou je francouzská bageta.