Houbová soljanka
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 500 g Houby čerstvé
- 1500 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Okurky nakládané
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 4 ks Žemle tuková
- 1 kg Zelí hlávkové bílé
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 34 g
- Sodík 2603 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 45 mg
- Draslík 1101.9 mg
- Vláknina 25752 mg
- Vitamín A 25752 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávku zelí nakrouháme, dáme do hrnce, přidáme 2 lžíce másla, trochu vody a octa a zakryté dusíme asi 30 minut. V polovině dušení přidáme rajský protlak, nakrájené 2 kyselé okurky, cukr, sůl, pepř a bobkový list.
-
2
Mezitím 10 minut povaříme očištěné a opláchnuté čerstvé houby, uvařené je cedníkem vyjmeme, potom nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Osmažené houby vyjmeme a na téže pánvi zpěníme cibuli, potom vrátíme zpět houby, směs osolíme a opepříme.
-
3
Polovinu dušeného zelí urovnáme na zapékací mísu, na zelí rozprostřeme houbovou směs a zakryjeme zbylým zelím. Povrch uhladíme, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a dáme do trouby zapéct.
-
4
Soljanku rozdělenou na talíře podáváme s bílým pečivem.