Houbová soljanka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 500 g Houby čerstvé
  • 1500 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Okurky nakládané
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Žemle tuková
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 625 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 2603 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 45 mg
  • Draslík 1101.9 mg
  • Vláknina 25752 mg
  • Vitamín A 25752 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 95.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávku zelí nakrouháme, dáme do hrnce, přidáme 2 lžíce másla, trochu vody a octa a zakryté dusíme asi 30 minut. V polovině dušení přidáme rajský protlak, nakrájené 2 kyselé okurky, cukr, sůl, pepř a bobkový list.

  • 2

    Mezitím 10 minut povaříme očištěné a opláchnuté čerstvé houby, uvařené je cedníkem vyjmeme, potom nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Osmažené houby vyjmeme a na téže pánvi zpěníme cibuli, potom vrátíme zpět houby, směs osolíme a opepříme.

  • 3

    Polovinu dušeného zelí urovnáme na zapékací mísu, na zelí rozprostřeme houbovou směs a zakryjeme zbylým zelím. Povrch uhladíme, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a dáme do trouby zapéct.

  • 4

    Soljanku rozdělenou na talíře podáváme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu