Stašská bramborová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Květák
  • 300 g Brambory
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Libeček
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.4 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Houby sušené
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 144 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 377 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 4.2 mg
  • Draslík 789.2 mg
  • Vláknina 12412.2 mg
  • Vitamín A 12412.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby promyjeme v sítu pod studenou vodou, dáme do misky a zalijeme asi 2 dl vody. Necháme je namočené 15-20 minut. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, kedlubnu, květák a cibuli. Oloupeme a omyjeme brambory. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1.2 dl), přidáme scezené houby, sůl, kmín a pomalu vaříme 15-20 minut.

  • 2

    Mezitím v pánvi na másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Omyjeme petrželku a rajče s libečkem. Libečkovou nať a rozkrojené rajče dáme do polévky během vaření. Petrželku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupaný česnek utřeme.

  • 3

    Když je zelenina měkká, přimícháme jíšku a společně vaříme asi 2 minuty, přidáme majoránku a vaříme další 3-4 minuty. Polévku dochutíme solí, pepřem a odstavíme z plotny. Nakonec přimícháme česnek, petrželku a podáváme.

Komentáře k receptu