Bramborový salát na řecký způsob
Suroviny
- 900 g Brambory
- 50 g Mandle
- 150 g Sýr kozí
- 100 g Olivy černé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 1 dl Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Řeřicha
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 34 g
- Sodík 538 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 29.6 mg
- Draslík 1327.8 mg
- Vláknina 20767.3 mg
- Vitamín A 20767.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.7 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé nové brambory omyjeme a uvaříme v páře - vaříme přibližně 10 minut. Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
-
2
Omytá rajčata nakrájíme na osminky, černé olivy bez pecek scedíme, necháme odkapat, rozkrájíme na poloviny. Oloupané mandle v pánvi opražíme nasucho dozlatova. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně ji pokrájíme.
-
3
Omytou mátu pokrájíme na proužky. Řeřichu a oregano omyjeme, lístky otrháme. Česnek oloupeme a utřeme ho.
-
4
Připravíme si dresink: Do misky dáme 1 dl olivového oleje, 1 dl citronové šťávy, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1.5 lžíce máty, 0.5 lžíce řeřichy, 0.5 lžíce oregano, 0.5 lžičky bílého pepře, 0.5 lžičky sůl. Směs dobře vymícháme.
-
5
Vychladlé brambory oloupeme, pokud jsou větší, rozkrojíme je napůl a dáme je do mísy. Přidáme k nim olivy, rajčata, chilli papričku, cibuli a mandle. Promícháme, zalijeme dresinkem, znovu promícháme a podáváme posypaný rozdrobeným kozím sýrem.