Zeleninová polévka s boby
Suroviny
- 220 g Boby zahradní
- 200 g Cuketa
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 50 g Sýr Parmezán
- 180 g Brambory rané
- 60 g Těstoviny konzumní
- 950 ml Vývar zeleninový
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Oříšky piniové
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 84 g
- Sodík 986 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 656.3 mg
- Vláknina 12691 mg
- Vitamín A 12691 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.7 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Boby použijeme celé, jsou-li mladé, jinak je vyloupeme.
-
2
Rajčata oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme.
-
3
Do silnostěnného hrnce vlijeme 2 lžíce oleje, vsypeme utřený česnek, na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru a smažíme až cibule zrůžoví.
-
4
Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, rajčata, zalijeme vývarem a vložíme svazek bazalky pevně svázaný provázkem. Polévku přivedeme do varu a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
-
5
V mezičase si připravíme pesto rozmixováním lístků bazalky, dvěma stroužky česneku a oříšky. Poté vlijeme panenský olej a nastrouhaný parmezán. Pesto pod fólií uložíme do chladničky.
-
6
Do polévky, kterou jsme vařili zhruba 15 minut, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, pokrájené fazolky, boby, těstoviny (nejlépe vlasové nudle či drobné tvary) a vaříme ještě 10 minut. Před podáváním z polévky odstraníme svazek bazalky a do každé porce přidáme jednu lžíci pesta.