Mallorské mandlové kuře pečené s bramborami
Suroviny
- 120 g Mandle
- 600 g Brambory
- 125 ml Víno bílé
- 150 ml Šlehačka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Kuřecí stehna
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Šafrán
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Majoránka
- 0.17 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 40 g
- Sodík 373 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 166 mg
- Draslík 1360 mg
- Vláknina 17669 mg
- Vitamín A 17669 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.9 mg
- Vitamín E 8.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle spaříme vařící vodou a oloupeme, očištěnou cibuli s česnekem nahrubo nasekáme. Oloupeme brambory, rozkrájíme je na kostky, větší kuřecí stehna omyjeme a osušíme.
-
2
Olivový olej rozehřejeme ve velké hluboké litinové pánvi s ohnivzdornou rukojetí, z obou stran do zlatova opečeme kuřecí stehna. Přidáme cibuli s česnekem a brambory a zvolna 10 minut směs opékáme. Když brambory zezlátnou, přidáme mandle a lehce je opražíme.
-
3
K masu s bramborami poté přidáme šafrán namočený ve 2 lžících teplé vody, 1½ lžíce nasekané čerstvé majoránky a bobkový list. Zalijeme suchým bílým vínem a šlehačkou, osolíme, opepříme, promícháme.
-
4
Pánev následně vložíme do trouby předehřáté na 180°C, pečeme 45 minut, hotové jídlo pak rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme zbytkem majoránky a podáváme.