Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty
Suroviny
- 600 g Brambory
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1000 g Kuře
- 100 ml Víno bílé
- 150 ml Víno portské
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Majoránka
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 38 g
- Sodík 842 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 187.5 mg
- Draslík 1561.5 mg
- Vláknina 15082.5 mg
- Vitamín A 15082.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře očistíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Oškrábané brambory pokrájíme na větší kousky a necháme je na 10 minut do poloměkka vařit v 1,5 litru osolené vody. Povařené brambory následně slijeme. Zatímco se brambory vaří, malé cibule pokrájíme na klínky, česnek na plátky, čerstvou majoránku nasekáme na drobno.
-
2
Cibuli s česnekem dáme na větší pekáč se lžící olivového oleje. Přidáme brambory, lžíci nasekané majoránky, bobkový list, krájená konzervovaná rajčata, přilijeme suché bílé víno i portské víno, přisolíme, opepříme a promícháme.
-
3
Navrch položíme kuře, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Dusíme cca hodinu, poté pekáč odkryjeme, stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 1,5 hodiny.
-
4
Upečené kuře i přílohy rozdělíme na talíře, podáváme posypané zbytkem majoránky.