Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 1000 g Kuře
  • 100 ml Víno bílé
  • 150 ml Víno portské
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 5 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Majoránka
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 786 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 842 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 187.5 mg
  • Draslík 1561.5 mg
  • Vláknina 15082.5 mg
  • Vitamín A 15082.5 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře očistíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Oškrábané brambory pokrájíme na větší kousky a necháme je na 10 minut do poloměkka vařit v 1,5 litru osolené vody. Povařené brambory následně slijeme. Zatímco se brambory vaří, malé cibule pokrájíme na klínky, česnek na plátky, čerstvou majoránku nasekáme na drobno.

  • 2

    Cibuli s česnekem dáme na větší pekáč se lžící olivového oleje. Přidáme brambory, lžíci nasekané majoránky, bobkový list, krájená konzervovaná rajčata, přilijeme suché bílé víno i portské víno, přisolíme, opepříme a promícháme.

  • 3

    Navrch položíme kuře, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Dusíme cca hodinu, poté pekáč odkryjeme, stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 1,5 hodiny.

  • 4

    Upečené kuře i přílohy rozdělíme na talíře, podáváme posypané zbytkem majoránky.

Komentáře k receptu