Kuřecí koláč pro alergiky na vejce
Suroviny
- 2.8 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Kuře
- 140 g Hříbky čerstvé
- 150 ml Víno bílé
- 400 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 1.5 polévková lžíce Voda pitná
- 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 0.17 polévková lžíce Olej kukuřičný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 139 g
- Sodík 386 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 100.8 mg
- Draslík 591.4 mg
- Vláknina 12376.3 mg
- Vitamín A 12376.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:
-
2
V misce smícháme mouku (asi 5 g mouky schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
-
3
Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.
-
4
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.
-
5
Troubu předehřejeme na 200 °C.
-
6
Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno nakrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř. Do pánve vložíme na kolečka pokrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.
-
7
Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka rozkrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky nakrájené kuře a vaříme 5 minut. Vyjmeme kuře s mrkví na talíř.
-
8
Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru. Vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve, povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
-
9
Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.
-
10
Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko. Vložíme těsto do pekáče, necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta a zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme mléko a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, teplé krájíme a ihned podáváme.