Kuře na rajčatech s šafránovou rýží
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 1000 g Kuře
- 180 g Rýže dlouhozrnná
- 700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Cibule
- 8 ks Rajčata
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 42 g
- Sodík 393 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 187.5 mg
- Draslík 1012.4 mg
- Vláknina 8803.1 mg
- Vitamín A 8803.1 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Petrželovou nať opláchneme, osušíme, nasekáme nadrobno.
-
2
Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
-
3
odřízneme křídla a stehna.
-
4
Porce kuřete vložíme do velkého rendlíku s rozpáleným olejem, restujeme do zlatova. Osolíme, opepříme, přendáme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
-
5
Do výpeku přidáme česnek a cibuli, restujeme, dokud cibule nezesklovatí, přidáme chilli a za stálého míchání restujeme ještě 30 vteřin. Zmírníme oheň, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, dokud nevznikne poměrně hustá, ale stále ještě tekutá omáčka.
-
6
Porce kuřete vrátíme do rendlíku, přilijeme 700 ml vařící vody, přidáme dlouhozrnnou rýži a šafrán. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme 20 minut. Občas zamícháme.
-
7
Přsypeme hrášek a petrželovou nať, důkladně vše promícháme a vaříme dalších 10 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
-
8
Ihned podáváme se zeleným salátem nebo dušenou zeleninou.