Kuře na rajčatech s šafránovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hrášek
  • 1000 g Kuře
  • 180 g Rýže dlouhozrnná
  • 700 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 ks Cibule
  • 8 ks Rajčata
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 393 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 187.5 mg
  • Draslík 1012.4 mg
  • Vláknina 8803.1 mg
  • Vitamín A 8803.1 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Petrželovou nať opláchneme, osušíme, nasekáme nadrobno.

  • 2

    Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom

  • 3

    odřízneme křídla a stehna.

  • 4

    Porce kuřete vložíme do velkého rendlíku s rozpáleným olejem, restujeme do zlatova. Osolíme, opepříme, přendáme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.

  • 5

    Do výpeku přidáme česnek a cibuli, restujeme, dokud cibule nezesklovatí, přidáme chilli a za stálého míchání restujeme ještě 30 vteřin. Zmírníme oheň, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, dokud nevznikne poměrně hustá, ale stále ještě tekutá omáčka.

  • 6

    Porce kuřete vrátíme do rendlíku, přilijeme 700 ml vařící vody, přidáme dlouhozrnnou rýži a šafrán. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme 20 minut. Občas zamícháme.

  • 7

    Přsypeme hrášek a petrželovou nať, důkladně vše promícháme a vaříme dalších 10 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu.

  • 8

    Ihned podáváme se zeleným salátem nebo dušenou zeleninou.

Komentáře k receptu