Gratinovaný kuřecí salpikon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1500 g Kuře
  • 250 g Hrášek mražený
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 l Voda pitná
  • 0.58 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 833 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 435 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 253.8 mg
  • Draslík 643.7 mg
  • Vláknina 4600.6 mg
  • Vitamín A 4600.6 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné kuře vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a bez pokličky uvaříme doměkka. Potom maso vykostíme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Vývar necháme vyvařit na polovinu množství.

  • 2

    Hladkou mouku osmahneme na másle dozlatova, zalijeme vývarem, rozšleháme a zvolna necháme zhoustnout na mírném ohni. Přilijeme smetanu, okořeníme muškátem a nasekanou petrželkou a povaříme 20 minut. Nakonec vsypeme hrášek.

  • 3

    Hotovou omáčku necháme prochladnout a přidáme do ní 2 lžíce nastrouhaného sýra. Nalijeme na maso, posypeme zbylým sýrem a ve vyhřáté troubě zapečeme.

  • 4

    Podáváme s těstovinami nebo s bramborovými noky a čerstvou zeleninou.

Komentáře k receptu