Gratinovaný kuřecí salpikon
Suroviny
- 1500 g Kuře
- 250 g Hrášek mražený
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 0.58 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 58 g
- Sodík 435 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 253.8 mg
- Draslík 643.7 mg
- Vláknina 4600.6 mg
- Vitamín A 4600.6 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné kuře vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a bez pokličky uvaříme doměkka. Potom maso vykostíme a po vychladnutí nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Vývar necháme vyvařit na polovinu množství.
-
2
Hladkou mouku osmahneme na másle dozlatova, zalijeme vývarem, rozšleháme a zvolna necháme zhoustnout na mírném ohni. Přilijeme smetanu, okořeníme muškátem a nasekanou petrželkou a povaříme 20 minut. Nakonec vsypeme hrášek.
-
3
Hotovou omáčku necháme prochladnout a přidáme do ní 2 lžíce nastrouhaného sýra. Nalijeme na maso, posypeme zbylým sýrem a ve vyhřáté troubě zapečeme.
-
4
Podáváme s těstovinami nebo s bramborovými noky a čerstvou zeleninou.