Kapustový nákyp se sýrem a krůtí šunkou
Suroviny
- 400 g Kapusta kadeřavá
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 85 g Šunka krůtí
- 80 ml Smetana 6% (do kávy)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 17 g
- Sodík 875 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 318 mg
- Draslík 1185.9 mg
- Vláknina 9454.5 mg
- Vitamín A 9454.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 276.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme olejem.
-
2
Krůtí šunku pokrájíme na tenké nudličky. Stroužky česneku prolisujeme. Očištěnou cibuli a petrželku pokrájíme nadrobno. Tvrdý sýr jemně nastrouháme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu vodu. Omyté kapustové listy vložíme do vroucí vody a necháme přejít varem. Poté je scedíme a vychladlé pokrájíme na tenké proužky a dáme je do mísy. Přidáme k nim všechny pokrájené suroviny, sůl, pepř a zakysanou smetanu light. Směs promícháme. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do kapustového těsta. Poté vše dáme do pekáčku, povrch zarovnáme a pekáček s těstem dáme do středu trouby péct. Nákyp pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova, až bude mít zlatohněné upečené okraje.
-
4
Upečený nákyp necháme chvilku vychladnout, pak ho rozkrájíme na porce a podáváme.