Drůbeží paštika se smrži
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
- 250 g Kuřecí prsa
- 250 g Krůtí prsa
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Slanina vepřová
- 80 g Smrže sušené
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1280 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 81 g
- Sodík 814 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 273.6 mg
- Draslík 576 mg
- Vláknina 11335.5 mg
- Vitamín A 11335.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout.
-
2
Sušené smrže namočíme do vody asi na 1 hodinu. Potom je dobře propláchneme, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno.
-
3
Omytá kuřecí a krůtí prsa spolu se slaninou nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme k nim sůl, pepř, 2 dl smetany a 2 bílky. Vše rozmixujeme, z mixéru přendáme masovou směs do mísy a dáme do chladničky. Omytou zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.
-
4
V pánvi si rozehřejeme 50 g másla a smrže podusíme. Vychladlé houby a petrželku přidáme k rozmixovanému masu, dobře vše prohněteme a utvoříme váleček.
-
5
Na pomoučeném vále si z připraveného těsta vyválíme tenký plát, do středu položíme váleček z masa, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, váleček zavineme do těsta a pevně uzavřeme z každé strany. Poté zavinuté maso vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, uprostřed válečku si vykrojíme malý otvor a posadíme do něj malý komínek, který jsme si vytvořily z alobalu. Těsto potřeme zbylým vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova přibližně 35-45 minut.
-
6
Během pečení si připravíme hořčičnou omáčku: do misky dáme 0,5 dl smetany, 1 čerstvý žloutek, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 a 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce drobně pokrájeného kopru a vše dobře vymícháme dohladka.
-
7
Upečenou paštiku nakrájíme na plátky a podáváme horkou s 1-2 lžícemi hořčičné omáčky.