Květákový koláč s krůtí šunkou
Suroviny
- 450 g Listové těsto
- 150 g Sýr Ementál (Primátor)
- 300 g Šunka krůtí
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 150 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 49 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 312.3 mg
- Draslík 751.1 mg
- Vláknina 9271.7 mg
- Vitamín A 9271.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě s citronovou šťávou. Scedíme a necháme okapat. Po vychladnutí každou růžičku obalíme plátkem šunky.
-
2
Kulatou zapékací mísu vypláchneme vodou a vyložíme rozváleným těstem. Okraje těsta zdvihneme. Na dno urovnáme růžičky květáku a posypeme je nasekanou petrželkou.
-
3
Vejce rozšleháme s vínem, smetanou a nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Směs nalijeme na koláč a povrch pokryjeme vločkami másla.
-
4
Pečeme asi 45 minut v silně vyhřáté troubě.