Vařený kapr s béarnskou omáčkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Kapr obecný
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 40 g Estragon
  • 40 g Kerblík
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Šalotka
  • 1.2 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 1887 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 410.6 mg
  • Draslík 1922.2 mg
  • Vláknina 9206.3 mg
  • Vitamín A 9206.3 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou.

  • 3

    Omáčka Béarnaise [52498]:

  • 4

    Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné.

  • 5

    Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo.

  • 6

    Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám.

Komentáře k receptu