Hajerova sekaná
Suroviny
- 22 g Sůl
- 200 g Strouhanka
- 200 g Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3 ks Cibule
- 5 ks Vejce slepičí
- 8 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 1.5 kg Vepřový bok
- 0.5 kg Vepřová kůže
- 1 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1756 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 135 g
- Sodík 2524 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 435.8 mg
- Draslík 533.4 mg
- Vláknina 4969 mg
- Vitamín A 4969 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí a vepřové vychlazené maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Každé maso naložíme zvlášť do soli. 1 kg hovězího masa a 1.5 kg vepřového masa promícháme s 22 g soli. Prosolené maso napěchujeme do hrnce a uložíme na 2-3 dny do chladničky. Po uležení by mělo být maso na řezu růžové.
-
2
Ten den, kdy budeme sekanou péct očistíme a omyjeme vepřové kůže, dáme je do hrnce s 1.5-2 litry vody a vaříme 1-1.5 hodiny doměkka. Očistíme česnek s cibulí a pokrájíme je nadrobno. Uvařené kůže jemně umeleme na masovém strojku a spolu se zeleninou dáme do větší mísy. Naložené maso omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kusy, nahrubo pomeleme a přidáme do mísy k pomleté kůži. Vše ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Přidáme polohrubou mouku, strouhanku, vejce a směs důkladně promícháme.
-
3
Z masové hmoty vytvoříme 2 šišky. Dáme je na sádlem vymazaný pekáč, podlijeme vodou (5 dl) a pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 2 hodiny do zlatohněda. Během pečení sekanou podléváme vlastním výpekem.
-
4
Upečenou sekanou nakrájenou na plátky podáváme teplou i studenou.