Salát s houbami s majonézovou zálivkou
Suroviny
- 300 g Houby čerstvé
- 100 ml Olej olivový
- 30 ml Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Petržel - nať
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 1.12 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Majonéza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 43 g
- Sodík 201 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 92.6 mg
- Draslík 379.7 mg
- Vláknina 4699.8 mg
- Vitamín A 4699.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky a pokapeme 1/2 citronu. Na pánvi necháme rozpálit olej a houby na něm osmažíme z obou stran. Po 5 minutách vyjmeme a odložíme bokem.
-
2
Žloutek smícháme společně se solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy, následně žloutek našleháme mixérem. Česnek zbavíme slupky, slisujeme a zamícháme se vzniklou pěnou. Důkladně promícháme a zalijeme 100 ml olivového oleje. Majonézu osolíme, opepříme a zalijeme kapkou octa.
-
3
Petrželku omyjeme, necháme oschnout, nadrobno nasekáme a smícháme s majonézou. Houby přelijeme nejdříve majonézou, poté žloutkovou pěnou. Můžeme podávat.