Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 240 ml Olej olivový
  • 150 ml Olej olivový
  • 200 ml Voda pitná
  • 40 ml Ocet vinný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.4 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Grapefruity
  • 8 ks Pórek
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Koriandr celý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1787 kcal
  • Sacharidy 152 g
  • Tuky 129 g
  • Sodík 651 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 152 g
  • Cholesterol 307.7 mg
  • Draslík 4298.9 mg
  • Vláknina 45920.8 mg
  • Vitamín A 45920.8 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 494.8 mg
  • Vitamín E 7.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velké pórky očistíme, odstraníme tuhou vrchní vrstvu a dobře opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Máslo pokrájíme na kostičky a oloupané stroužky česneku na čtvrtky.

  • 2

    Omyté pórky vyrovnáme do pekáče hlubokého asi 5 cm, aby byly dobře natěsnány. Posolíme je mořskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem a přelijeme je vodou tak, aby byly zcela zatopené. Navrch rozložíme máslo, česnek a několik snítek čerstvého tymiánu, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.

  • 3

    Pečeme 20-25 minut ve vlastní šťávě, občas kontrolujeme, nejsou-li pórky příliš vysušené, v tom případě přidáme 1 nebo 2 lžíce vody. Pečené pórky vyjmuté z trouby musí být měkké, ale musí zůstat vcelku. Necháme je vychladnout a vychladlé potom dáme do chladničky asi na 1/2 hodiny ztuhnout. Úplně studené pórky nakrájíme na třetiny, obalíme základní zálivkou vinaigrette podle Ramsaye a po 6 kusech rozdělíme na talíře.

  • 4

    Servírujeme je přelité holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem podle Ramsaye a ozdobené snítkou kerblíku.

  • 6

    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

  • 7

    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.

  • 8

    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

  • 9

    Před použitím dobře protřepeme.

  • 11

    Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]:

  • 12

    Z 1 růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z 1 citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.

  • 13

    Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty, až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.

  • 14

    Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi 3 lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.

  • 15

    Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.

Komentáře k receptu