Žampionový salát se špenátem a šunkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Šunka od kosti
  • 8 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 1000 g Pažitka
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 dl Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 307 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1416 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 165.7 mg
  • Draslík 1567 mg
  • Vláknina 19673.5 mg
  • Vitamín A 19673.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 180.8 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na talíři a pokapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí. Uvaříme vejce natvrdo(max 10 minut) a hned zchladíme ve studené vodě. Oloupeme, oddělíme bílky, které nakrájíme nadrobno. Žloutky v misce utřeme s hořčicí, smetanou a jogurtem do jemného krému. Nakonec přidáme pokrájené bílky a nasekanou pažitku, sůl, pepř a lehce promícháme.

  • 2

    Polovinu špenátových listů nakrájíme na proužky a v míse promícháme s plátky žampionů a šunkou nakrájenou na kostičky, osolíme. Druhou polovinou špenátových listů vysteleme mělkou mísu, na listy rozložíme žampionovou směs a na ni navršíme smetanovou omáčku. Je možné salát rozdělit i po porcích a omáčku dát do misky zvlášť, aby si každý nabral podle potřeby.

Komentáře k receptu