Rybí polévka s čočkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Krevety tygří - loupané
  • 500 g Mušle slávky
  • 300 g Olihně
  • 250 g Čočka jedlá
  • 100 g Rajčata
  • 180 g Petržel - nať
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 10 g Pepř černý mletý
  • 10 g Sůl
  • 8 g Majoránka
  • 100 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Hřebenatka
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 plátek Mořský jazyk
  • 1 l Vývar rybí
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 865 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 2321 mg
  • Bílkoviny 71 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 287.6 mg
  • Draslík 2158.2 mg
  • Vláknina 51178.5 mg
  • Vitamín A 51178.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 108 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse se studenou vodou necháme bobtnat 12 hodin čočku. Svážeme dohromady mrkev, celer, majoránku, bobkový list a petrželku. Nasekáme cibuli a osmažíme v pánvi na másle a vodě, přidáme scezenou čočku, zalijeme bílým vínem, rybím vývarem a 1/4 1 vody. Přidáme svazeček bylinek, zeleniny, rajčata a vše vaříme 1 hodinu, dokud nebude čočka měkká. Vyjmeme svazeček bylinek a zeleniny a vyhodíme. Do pánve scedíme čtvrtinu vařené čočky. Vše ostatní propasírujeme sítem, přidáme k celé čočce a vše udržujeme teplé.

  • 2

    Očistíme slávky, vhodíme do pánve, zakryjeme pokličkou a na prudkém plameni je necháme otevřít. Vyloupeme a udržujem teplé. Očistíme, vykucháme, promyjeme a pokrájíme olihně na kroužky, plátky mořského jazyka rozkrojíme na tři díly a hřebenatky na kousky. Dáme na oheň pánev s vodou, solí, zbývajícím vínem a zeleninou a vaříme 15 minut. Všechnu zeleninu vyhodíme.

  • 3

    Kusy mořského jazyka, kroužky olihní a pokrájené hřebenatky povaříme minutu ve vývaru. Scedíme a položíme na utěrku. V pánvi rozehřejeme máslo a smažíme 1-2 minuty ocásky mořských ráčků, osolíme a opepříme. Uvaříme čočku, vmícháme zbývající máslo, rozdělíme do talířů, přidáme kusy mořského jazyka, měkkýše a korýše, zastříkneme olejem, posypeme kadeřavou petrželkou a hotovou polévku podáváme.

Komentáře k receptu