Jambalaya s krevetami
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 180 g Rýže loupaná
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 200 g Klobása uzená
- 1 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 13 g
- Sodík 508 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 52.5 mg
- Draslík 379.7 mg
- Vláknina 6912 mg
- Vitamín A 6912 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Konzervu rajčat necháme okapat a pak je nasekáme. Oloupaný česnek a cibuli nasekáme nadrobno. Papriku omyjeme, vyjmeme semínka a spolu s celerem ji jemně nasekáme. Klobásu nakrájíme na tenké plátky.
-
2
V hrnci rozpálíme olej a podusíme na něm vyloupané čerstvé nebo mražené krevety. Když zrůžoví, vyjmeme je z hrnce a odložíme stranou.
-
3
Do hrnce dáme nakrájenou zeleninu, klobásu a za občasného míchání dusíme asi 2 minuty. Osolíme, přidáme rýži a vše podusíme.
-
4
Přidáme vývar, rajčata, tymián, tabasco, bobkový list a směs přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, hrnec přiklopíme a vše ještě asi 15 minut vaříme mírným varem, až je rýže téměř hotová a tekutina se zcela vsákla.
-
5
Do rýže lehce přimícháme krevety, přiklopíme a necháme ještě asi 5 minut zvolna vařit, aby se krevety dobře prohřály a rýže došla.
-
6
Vyjmeme bobkový list, opepříme a upravíme na mísu. Ihned podáváme.