Oblíbené lasagne
Suroviny
- 400 g Hovězí maso mleté
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sýr Parmezán
- 30 g Sýr Parmezán
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cuketa
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 10 plátek Těstoviny Lasagne
- 1 l Mléko odtučněné
- 3 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 27 g
- Sodík 496 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 74.1 mg
- Draslík 451.5 mg
- Vláknina 4881.2 mg
- Vitamín A 4881.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.
-
2
Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.
-
3
Troubu si předehřejeme na 180°C.
-
4
Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.
-
5
Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.
-
6
Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.