Sušenkový dort s citrónovým likérem a ricottou
Suroviny
- 180 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 80 g Máslo čerstvé
- 250 g Sýr Ricotta
- 150 g Řecký jogurt
- 1.5 kávová lžička Želatina
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Citrony
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Likér citronový
- 5 polévková lžíce Med akátový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 310 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 19 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 33.8 mg
- Draslík 85.7 mg
- Vláknina 3901.4 mg
- Vitamín A 3901.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si smě na sušenkový korpus: sušenky si vložíme do igelitovém sáčku a válečkem je trochu rozdrtíme. Dáme je do misky, přidáme mletou skořici, rozpuštěné máslo, směs promícháme a prsty vytvoříme směs podobnou vlhké jemné drobence. Menší dortovou formu vatřeme máslem, dno vyložíme sušenkovou směsí, trochu ji přilačíme, formu zakryjeme a dáme na 30 minut do chladničky.
-
2
Z omytých a osušených 2 citrónů (chemicky neošetřené) si nastrouháme do misky kůru.
-
3
Do sklenice z nich vymačkáme všechnu šťávu. Do odměrné skleničky dáme 4 lžíce citrónového likéru, všechnu citrónovou šťávu (kromě 2 lžiček) a pokud bude tekutiny méně jak 150ml, tak ke šťávě dolejeme studenou vodu. Do malé misky dáme 1.5 lžičky práškové želatiny, polejeme ji 2 lžičkami citrónové šťávy aby nasákla, necháme ji tak asi 3 minuty. Misku vložíme do nádoby s vroucí vodou a za stálého míchání želatinu rozpustíme. Pak ji necháme mírně vychladnout.
-
4
V další míse si vyšleháme sýr ricotta s řeckým jogurtem a tekutým medem na krém.
-
5
Sušenkový korpus vvndáme z chladničky. Vyšleháme si 2 bílky na tuhý sníh, který postupně zamícháme do krému. Na korpus naneseme lehký citrónový krém, formu zakryjeme a dáme na 5 hodin do chladničky.