Pečené pikantní hovězí maso s hříbky a liškami
Suroviny
- 400 g Hovězí maso zadní
- 70 g Lišky čerstvé
- 80 g Hříbky čerstvé
- 50 g Šunka od kosti
- 150 ml Víno červené
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Chilli paprička
- 6 ks Cibule perlová
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 10 g
- Sodík 648 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 64.8 mg
- Draslík 309.4 mg
- Vláknina 4144 mg
- Vitamín A 4144 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špalíček výborného hovězího masa z květové špičky omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 3x3cm. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme ji na špalíčky dlouhé 1cm. Lišky a hříbky očistíme, omyjeme, malé lišky necháme celé, ostatní houby pokrájíme na kousky velké asi 2x2cm. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji. Ještě očistíme malé perlové cibulky. Troubu si předehřejeme na 200°C.
-
2
V hrnci, který budeme moci dát do trouby, rozehřejeme na plotně olej. Na něm osmažíme pokrájenou cibuli do zlatohněda, přidáme maso, chilli papričku, česnek a za častého míchání smažíme tak dlouho, až se šťáva z masa zredukuje. Maso posypeme hladkou moukou, stálé mícháme, až maso s moukou osmažíme a nebudou žádné hrudky. Přimícháme houby, na kostičky pokrájenou šunku, mrkev, cibulky, bobkový list a přilejeme červené víno. Vše promícháme, přivedeme k varu a dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak postupně, za stálého míchání přidáme lžíci rajčatového protlaku, horký hovězí vývar, omytou snítku rozmarýnu, hrnec zakryjeme poklicí a dáme ho do trouby.
-
3
Takto budeme maso péct 25 minut, občas směs promícháme. Když je maso měkké a omáčka zhoustla, hrnec vytáhneme z trouby. Omáčku s masem podle chuti osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem. Hotové jídlo necháme pod poklicí 10 minut odpočinout, pak ho hned servírujeme. Dobrou chuť.