Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem
Suroviny
- 50 g Kapary sterilované
- 750 g Brambory
- 25 g Máslo čerstvé
- 100 g Olivy zelené
- 200 ml Víno bílé
- 200 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Fenykl čerstvý
- 6 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 2 ks Okoun mořský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 10 g
- Sodík 1412 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 7.7 mg
- Draslík 1414.8 mg
- Vláknina 19811.7 mg
- Vitamín A 19811.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.1 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištený a omytý velký fenykl nakrájíme na tenké plátky, jemné fenyklové lístky potrháme a odložíme. Masitá zralá rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Kapary z nálevu promyjeme v sítku a necháme okapat. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Očistíme si velkou cibuli (nebo 2 menší) a pokrájímme ji na tenké plátky.
-
2
Vykuchané mořské okouny zbavené šupin omyjeme, osušíme, posypeme solí, drceným kmínem a čerstvě pomletým pepřem.
-
3
Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáč s máslem položíme na plotnu, jakmile je máslo rozehřáté, osmažíme na něm cibuli téměř dozlatova, (smažíme přibližně 5 minut), přidáme pokrájené brambory, 1/2 nakrájených plátků fenyklu, rajčata, směs promícháme, zalijeme ji bílým suchým vínem a vaříme asi 7 minut, pokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Poté přelejeme brambory rybím vývarem, přimícháme vypeckované olivy, kapary a znovu vše promícháme. Celý povrch pokryjeme druhou polovinou plátků z fenyklu s drobnými lístky. Směs posypeme solí, čerstvě pomletým pepřem, na ni položíme oba okouny a dáme do středu trouby. Okouny pečeme 30 minut, během pečení okouny opatrně obrátíme.
-
4
Na velkou servírovací mísu položíme upečené okouny, obložíme je upečenou zeleninou, okouny i zeleninu polejeme výpekem a hned horké servírujeme.