Hráškové rizoto s kuřecími nudličkami
Suroviny
- 150 g Hrášek mražený
- 400 g Kuřecí prsa
- 25 g Máslo čerstvé
- 350 g Rýže Arborio
- 40 g Sýr Gran Moravia
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.2 l albert Bio Kuřecí bujón
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 15 g
- Sodík 159 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 71.5 mg
- Draslík 488.5 mg
- Vláknina 6361.8 mg
- Vitamín A 6361.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme snítku rozmarýnu, otrháme z ní drobné lístky a odložíme je. Rýži dobře promyjeme a necháme v sítu okapat. Očistíme a drobně nakrájíme cibuli.
-
2
Kuřecí prsa potřeme olejem a bylinkovou solí. Rozehřejeme si gril na maximum. Maso vložíme na gril a grilujeme z každé strany 3 minuty. Pak je po mírném vychladnutí nakrájíme na tenké nudličky.
-
3
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme rozmarýnové lístky a společně smažíme asi 2 minuty. Přidáme rýži a za stálého míchání rýži opékáme 3 minuty, aby chytila rozmarýnovou vůni. Poté přilejeme bílé víno a při mírné teplotě vaříme 2-3 minuty, až vyprchá alkohol. Pak budeme po naběračkách postupně přilévat kuřecí bujón, je důležité, aby jej rýže stačila obsorbovat. Vaříme při mírné teplotě, celkem během 15 minut přilejeme k rýži 1.2l kuřecího vývaru. Pak teprve přidáme nakrájená kuřecí prsa, mražený propláchnutý hrášek, směs promícháme a pomalu vaříme 5-7 minut. Maso by mělo být měkké. Hrnec s rizotem odstavíme z plotny, ihned do něj zamícháme 25g másla, tím získá rizoto krémovou konzistenci. Nakonec přimícháme nastrouhaný sýr a hned servírujeme.