Rizoto se šafránem a s mořskými plody
Suroviny
- 100 g Hřebenatka
- 150 g Mušle slávky
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 350 g Rýže Arborio
- 25 g Máslo čerstvé
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 1.2 l Vývar rybí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1230 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 65.6 mg
- Draslík 562.5 mg
- Vláknina 5200.2 mg
- Vitamín A 5200.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod tekoucí studenou vodou dobře očistíme kartáčkem mušle a hřebenatky, které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme a znovu vše omyjeme, aby v nich nezůstal žádný písek ap. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč. V sítu propláchneme vyloupané syrové krevetky a necháme je z vody odkapat. Omytou pažitku a petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Kůru z chemicky neošetřeného citrónu si nastrouháme do druhé misky. Rýži důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat.
-
2
V hluboké velké pánvi rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli, pak přidáme rýži a za stálého míchání ji opékáme asi 3 minuty. Do bílého suchého vína si přimícháme špetku šafránu, pak víno přilijeme k rýži, promícháme a vaříme další 3 minuty, než se alkohol vypaří. Poté k rýži po dobu 15 minut budeme postupně, po naběračkách přilévat rybí vývar tak, že vždy, když rýže absorbuje při pomalém vaření jednu naběračku vývaru, přilijeme další. Celkem k rýži přilejeme 1.2l rybího vývaru. Přibližně po 13 minutách vaření přidáme do rýže všechny mořské plody, citrónovou kůru, promícháme. podle chuti dosolíme, opepříme a vaříme 7 minut a odstavíme z plotny.
-
3
Do uvařeného rizota ihned zamícháme lžíci másla, aby rizoto získalo krémovou konzistenci, pak přimícháme bylinky a hned horké servírujeme.