Pizza s rajčatovo-česnekovým pyré, ančovičkami a černými olivami
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 14 g Droždí
- 400 g Rajčatové pyré Valfrutta
- 40 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 20 ks Olivy černé
- 15 ks Ančovičky konzervované
- 2 špetka Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Oregano sušené
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1425 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 91 g
- Sodík 12760 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 143.4 mg
- Draslík 1087.1 mg
- Vláknina 47336.2 mg
- Vitamín A 47336.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těsto na pizzu: do hrnečku si nalejeme vlažnou vodu, rozdrobíme do ní čerstvé kvasnice, 2 špetky mouky, 1/2 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme hladkou mouku, promícháme ji s 1/2 lžičkou soli. Do mouky uděláme důlek, nalejeme do něj kvásek, promícháme s moukou, postupně budeme přilévat vlažnou vodu a vařečkou vymícháme hladké těsto. Těsto na pomoučeném válu znovu propracujeme rukama, až bude hladké, pružné. Vložíme ho do mísy, kterou jsme si vytřeli olejem, těsto trošku poprášíme moukou, zakryjeme ho a necháme 25 minut kynout.
-
2
Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Připravíme pyré na potření těsta: do misky dáme rajčatové pyré, utřený česnek, sůl, cukr, olej a čerstvě pomletý černý pepř. Směs dobře promícháme. 2 plechy na pečení si vytřeme olejem.
-
3
Filety ančoviček nakládaných v oleji necháme okapat, případně je osušíme. Nakládané černé olivy scedíme ze slaného nálevu, pokud mají pecku - vypeckujeme je. Těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu těsta si vytvarujeme bochánek, každý zlehka trošku rozválíme a pak rukama dotvoříme placku o průměru přibližně 25-30cm. Těsto vytlačujeme od středu ke kraji. Poté opatrně položíme pizzy na plechy a podle potřeby je "povytáhneme" Na jeden plech by se měly vejít 2 pizzy. Potřeme celý povrch každé pizzy připraveným pyré, poklademe na ně ančovičky, olivy a posypeme oreganem. Pečeme dozlatova přibližně 20 minut.
-
4
Mezitím si pokrájíme na tenké plátky stroužek česneku a přibližně 5 minut před dopečením plátky česneku poklademe na pizzy. Upečenou pizzu servírujeme horkou.