Salát z olihní, krevet, kaparů a zeleniny
Suroviny
- 200 g Rukola
- 350 g Olihně
- 350 g Krevety tygří - loupané
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 kávová lžička Med akátový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika zelená
- 2 ks Citrony
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 9 g
- Sodík 365 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 295.8 mg
- Draslík 558.2 mg
- Vláknina 10819.2 mg
- Vitamín A 10819.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme olihně a neloupané krevety. Olihně pokrájíme na kroužky silné 0.5 cm. Oškrabanou mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Cuketu a papriky omyjeme, z paprik odstraníme žebra s jadérky a vše nakrájíme na tenké hranolky dlouhé asi 5-6cm.
-
2
Připravíme si citrónový dresing: v misce smícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a čerstvě pomletým pepřem. Dále si smícháme v druhé misce 1 lžičku balsamicového octu se 1 lžičkou medu a směs odložíme.
-
3
V hrnci přivedeme do varu 3 litry vody se solí, vložíme do ní připravené mořské plody, na plátky pokrájený omytý chemicky neošetřený citrón a zeleninu. Vše povaříme pouze 2 minuty. Poté olihně s krevetami a zeleninou scedíme, citrón odstraníme, směs necháme okapat a pak ji dáme do větší mísy. Po chvilce do teplých mořských plodů přidáme kapary, vše přelijeme dresingem, salát dobře promícháme a necháme 1-2 minuty odpočívat.
-
4
Na servírovací talíře poklademe omyté a okapané lístky rukoly, na ni dáme směs mořských plodů se zeleninou, vše opatrně pokapeme připraveným balsamicovým octem a hned servírujeme.