Polévka z čerstvé zeleniny po italsku
Suroviny
- 1 kostka Zeleninový bujón
- 80 g Ječné kroupy
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Zelí hlávkové bílé
- 200 g Cuketa
- 100 g Brambory
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 169 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 3 g
- Sodík 254 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 657.9 mg
- Vláknina 12995 mg
- Vitamín A 12995 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Několik hodin předem promyjeme kroupy a necháme je namočené ve vodě. Připravíme všechnu očištěnou a omytou zeleninu: mrkev, petržel, řapíkatý celer, čerstvé zelí, cibuli, česnek, cuketu a brambory. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, všechnu kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. Pod tekoucí vodou si v sítu promyjeme lístky bazalky a necháme je odkapat.
-
2
Do hrnce s vodou dáme namočené kroupy, vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu je vaříme asi 25 minut doměkka. Pak je scedíme a odložíme stranou. Mezitím, než se nám kroupy uvaří, přivedeme v druhém hrnci vodu k varu, vložíme do ní kostku zeleninového bujónu, všechnu pokrájenou zeleninu, kromě cukety a česneku. Tu přidáme po 15 minutách vaření, polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 5 minut.
-
3
Do mixéru dáme 100ml zeleninového vývaru, česnek, lístky z bazalky a směs rozmxujeme na kaši. Tu přimícháme do polévky, přidáme kroupy, povaříme 2-3 minuty a polévku dochutíme solí. Na talířích polévku pokapeme panenským olivovým olejem a hned horkou polévku podáváme.