Dýňovo-mrkvová polévka s rukolou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1154 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 3.9 mg
- Draslík 1397.1 mg
- Vláknina 10277.7 mg
- Vitamín A 10277.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.9 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou dýni osušíme a rozkrojíme na poloviny. Z dýně pomocí lžíce vydlabeme semínka, dýni oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Očistíme mrkev, brambory a cibuli. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, na něm krátce orestujeme cibuli, po 2 minutách přimícháme mrkev a restujeme ješě jednu minutu. Poté přilijeme horký vývar, vložíme do něj kostky dýně a brambor. Jakmile polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme sůl, pepř a vaříme pomalu 35 minut. Občas ji promícháme.
-
3
Lístky rukoly a jemné lístky mladého kopru omyjeme. Když je zelenina měkká, po krátkém vychladnutí ji dohladka rozmixujeme. Kopr pokrájíme nadrobno a zamícháme do polévky, kterou případně ještě dochutíme solí i pepřem.
-
4
Polévku na talířích ozdobíme lístkami rukoly a hned horkou ji podáváme. Dobrou chuť.