Marinované zelí po gruzínsku
Suroviny
- 250 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 2 ks Kapie
- 1 ks Červená řepa
- 1 ks Celer bulvový
- 3 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 139 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 130 g
- Sodík 266 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 848 mg
- Vláknina 22621.1 mg
- Vitamín A 22621.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávku zelí nakrájíme na osminky a spolu s rozkrojenou červenou kapií spaříme vařící vodou, dále doměkka uvaříme červenou řepu, celer a mrkev. Kapii nakrájíme na proužky, červenou řepu s celerem na hranolky a mrkev na kolečka.
-
2
Osminky zelí vložíme do keramické nebo porcelánové nádoby, proložíme nakrájenou zeleninou, bobkovým listem, sekanou petrželkou a celerovou natí a zalijeme horkým nálevem z vinného octa smíchaného 1:1 s vodou a svařeného s mletou paprikou a solí.
-
3
Nádobu uzavřeme a necháme stát na chladném místě 3 dny.
-
4
Podáváme jako přílohu k masu, bramborovým jídlům a slaným moučníkům.