Hovězí hamburger se zeleninou
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 0.5 ks Salát hlávkový
- 6 ks Žemle tmavá
- 1 ks Červená řepa
- 0.5 ks Okurka salátová
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rajčatová šťáva
- 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 polévková lžíce Chilli omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 69 g
- Sodík 211 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 77.5 mg
- Draslík 972 mg
- Vláknina 15124.7 mg
- Vitamín A 15124.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velkou bulvu červené řepy očistíme, omyjeme a v jednom litru vody povaříme asi 45 minut. Když slupka začne praskat, vyjmeme ji z vody a vychladlou oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Přední hovězí maso zbavené tuku umeleme, oloupanou velkou cibuli nakrájíme na malé kostičky, najemno nastrouháme střední oloupanou mrkev a z opraného salátu oddělíme 6 listů. Dále z oloupané půlky velké okurky odkrojíme 6 plátků asi 8 mm silných, rajčata nakrájíme na plátky a nameleme pepř.
-
2
Ve větší míse důkladně promícháme mleté hovězí maso s cibulí, mrkví, šťávou z rajčat, worcesterskou a chilli omáčkou, pepřem, sušeným oreganem a tymiánem. Ze směsi vytvoříme 6 nízkých karbenátků, které v teflonové pánvi po obou stranách opečeme 5-6 minut.
-
3
Rozpečeme celozrnné žemle a podélně je rozkrojíme. Na spodní část položíme salátový list, potom karbenátek, plátek červené řepy, okurku a rajče.
-
4
Navrch přiklopíme horní část žemle a servírujeme.